Julafton på Palawan

Vi var nu på Palawan, Honda bay där vi hade två nätter på Nitivos Beach Resort. 

Här skulle vi då fira julafton, vid stranden. Tyvärr var stranden inte så mycket strand då tidvattnet gjorde det mesta av den redan smala stranden hård och obekväm att ligga på och att den vid högvatten i princip var försvunnen.

I vilket fall som helst, fick vi en julafton någorlunda på stranden – vi lapade sol mellan molnen, vi läste våra böcker och badade lite. 

På morgonen hade vi blivit inbjudna till kvällens julfirande på resorten, med personalen och de andra två gästparen, ett ungt japanskt par och ett kanadensiskt/filippinskt par (som vi sedan skulles följas vid ett tag. 

Vi tog det alltså lugnt hela julafton, och vår eftermiddagslur spenderades i de stora härliga bambu-rotting-hängmattorna, gungandes och slöandes. 

Vi möttes så upp på kvällen för att fira julen, bland personalen var det tjejen som var manager för stället (ägarens dotter), med barn, ägaren, och hjälpredan med fru och en liten dotter. När vi kom till bords, serverades en drink – rom, coca cola och cappuccino-pulver. Inte så dumt som det låter.. Karaoke-maskinen var som den bör, laddad och igång, och vi fick snabbt smakprov på hur den kunde låta. Vi fascinerades av att killen fortsatte sjunga på, trots att videon slocknade. Han hade nog sjungit den förr..

Måltiden bestod av nudlar med grönsaker och skaldjur, en kyckling-adobo (typisk filippinsk rätt) med ris, och för filippinerna var det verkligen fest – det serverades även spaghetti – en carbonnara och en med tomatsås! Inte riktigt vad vi andra var sugna på dock, Barnen åt däremot med riktigt god festaptit!

Vi utsattes också för ett gäng lekar, såsom hela havet stormar (där vi svenskar naturligtvis dansade små grodorna runt stolarna). Tiitin, snabb som en vessla, vann! Vinsten, en öl, drack hon upp (hon var ju varm och törstig efter ansträngningen) och en liten peng, som hon skänkte till barnen som julklapp.

Det var allt i allt en mycket gemytlig kväll, och vi gick och lade oss nöjda och belåtna.

Dag två var en mulen och regnig dag (tack för det, jultomten!),så på det kanadensisk/filippinska parets invit tog vi en tur ner till byn. Gordon är kanadensare som till vardags driver sin egen food truck i Calgary, han sålde vad han ingående beskrev som delikatesskorvar (från grunden gjorda av honom) med inspiration från hela världen. Han hade visst gjort en svensk variant, med potatis i (?). Nanette är lärarinna från Cebu – och de har tydligen varit tillsammans på distans i fyra år. 

En regnig tur till byn blev det i alla fall, vi snackade lite med byborna (vad fantastiskt det kan vara med att ha en person som pratar det lokala språket!) och försökte få fatt i en bit tonfisk, men de hade haft otur med fisket och inget fått. Nöjda ändå, knallade vi tillbaka till resorten, allt till Nannette som berättade om djur och natur som vi passerade. 

På eftermiddagen klarnade vädret upp lite, och vi tillbringade denna på stranden och i hängmattorna. Vi funderade ett slag på att slänga ut vår säng hemma och bara skaffa hängmattor! Bildbevis finns på att Tiias sov som en baby i dem i alla fall.

Lämna en kommentar